Școala de vară Alimentație și inovație în tranziția rurală: cazul Toscana
University of Pisa Summer - Winter Schools & Foundation Course
Informatie cheie
Locația campusului
Sillico, Italia
Limbi Străine
Engleză
Formatul de studiu
În campus
Durata
1 Luna
Ritm
La zi
Taxe de școlarizare
EUR 1.000 *
Termen limită de aplicare
30 Apr 2024
Cea mai devreme dată de începere
29 Jun 2024
* +700 euro pentru cazare
Introducere
Tranziția rurală a devenit recent o problemă fierbinte atât în țările europene, cât și în cele non-europene. Zonele rurale sunt implicate în dinamici de dezvoltare a căror durabilitate nu poate fi considerată de la sine înțeles.
Pot fi identificați patru factori principali care influențează sustenabilitatea tranziției rurale:
- Capacitatea zonelor rurale de a fi adecvate pentru înființarea și funcționarea unor activități economice viabile din punct de vedere economic, în același timp adecvate și capabile să valorifice condițiile socio-culturale și demografice ale contextului;
- Capacitatea zonelor rurale de a găzdui o serie de activități diversificate, cu o atenție specială acordată turismului rural durabil;
- Capacitatea zonelor rurale de a proteja, valorifica și valorifica resursele naturale oferite de mediul local;
- Capacitatea zonelor rurale de a fi incluse în agenda de politici a instituțiilor locale, naționale și regionale.
Zonele rurale europene sunt populate cu ferme mici. Ele contribuie la producerea alimentelor care sunt, ulterior, autoconsumate sau achiziționate de consumatori atât din mediul rural, cât și din (peri)urban. Pentru simplul fapt că operează în zonele rurale, fermele mici fac parte din dinamica rurală (de exemplu economică, socială, de mediu) care influențează tranziția rurală. Cu alte cuvinte, în Europa tranziția rurală duce la probleme legate de agricultură și producția și consumul de alimente, multe zone rurale și întreprinderi care operează acolo contribuind la aprovizionarea și achiziția de alimente.
Școala de vară Alimentație și inovație în tranziția rurală explorează modul în care fermele mici influențează tranziția rurală durabilă, contribuind în același timp la aprovizionarea cu alimente. În special, programul îi ghidează pe studenți împreună cu investigarea a patru teme. Aceste teme se încadrează în cei patru factori menționați mai sus care influențează durabilitatea tranziției rurale și păstrează un accent pe agricultura mică. Temele pot fi sintetizate astfel:
- Ferme mici, viabilitate economică și adecvare socio-culturală. Această temă explorează modul în care fermele mici sunt organizate și funcționează. Se concentrează pe dimensiunile lor în ceea ce privește producția, generarea de venituri și consumul, ocuparea forței de muncă și integrarea pieței. În plus, tema investighează capacitatea fermelor mici de a oferi oportunități de angajare și alimente, adecvate pentru a răspunde așteptărilor și nevoilor locale (de exemplu locuri de muncă și produse pentru care există cerere; practici de aprovizionare și achiziție de alimente, în conformitate cu tradițiile alimentare). )
- Ferme mici, turism durabil și valorificare teritorială. Această temă explorează modul în care fermele mici contribuie la crearea de oportunități pentru un sector turistic de calitate durabil, experiențial și multi-sezon. Această temă include analiza sistemelor de aprovizionare a turismului rural cu referire în special la producția locală și lanțurile de aprovizionare agroalimentară și alte produse tradiționale locale; multifuncționalitatea și diversificarea agriculturii, agroturismului, agriculturii sociale, analiza lanțurilor scurte de aprovizionare
- Fermele mici și mediul înconjurător. Există o recunoaștere tot mai mare a faptului că agricultura poate contribui la furnizarea de servicii ecosistemice, definite ca beneficiile multiple oferite de ecosisteme omenirii (adică susținerea vieții, cum ar fi ciclul nutrienților, formarea solului și producția primară, aprovizionarea cum ar fi producția de alimente, apă potabilă, materiale). sau combustibil, reglementări, cum ar fi clima, purificarea apei, polenizarea și controlul infestării, valorile culturale inclusiv cele estetice, spirituale, educaționale și recreative). Această temă se concentrează pe relațiile dintre agricultură și mediu și, în special, pe modul în care fermele mici contribuie la utilizarea și reproducerea resurselor genetice, a serviciilor agroecosisteme și a factorilor abiotici.
- Fermele mici și agenda politică. Este recunoscut faptul că fermele mici (mai) reprezintă o cotă importantă din totalul ocupării forței de muncă în agricultură și joacă un rol important în multe economii rurale, în special în regiunile mai fragile și dezavantajate. Această temă se concentrează pe valorile intrinseci asociate fermelor mici și avantajele instrumentale ale acestora pentru alte obiective de politică și asupra modului în care politicile sprijină direct (de exemplu, subvenții) sau indirect (de exemplu, prin includerea agriculturii mici ca parte a strategiilor politice mai largi) fermele mici.
Aceste patru teme vor fi elaborate și dezbătute în cadrul Programului pe baza unei reflecții asupra specificului agriculturii mici (definiții, caractere, conexiuni cu sistemul lor alimentar și contextul lor socioeconomic și ecologic). Reflecțiile se vor concentra asupra rolului pe care fermele mici îl pot juca în tranziția Pathways către configurații rurale și agricole mai durabile, cu atenție acordată elementelor specifice ale acestor procese, cum ar fi digitalizarea agriculturii și caracterizarea, conservarea și valorificarea biodiversitate.
Scop
Cursul își propune să crească gradul de conștientizare și competențe cu privire la problemele alimentare și tranziția în agricultură și zonele rurale și să pregătească studenții pentru a proiecta o viitoare tranziție durabilă Pathways capabilă să răspundă cerințelor societății și ale consumatorilor pe termen mediu și lung. Cursul va oferi studenților implicați în studii agricole și rurale o experiență captivantă pe teritoriul toscan.
Intensitatea programului | ECTS |
Cu normă întreagă | 10 |
Perioadă | Termen limita |
2 - 29 iulie 2022 | 15 mai 2022 |
Galerie
Admitere
Studenți ideali
Studenți din UE și din afara UE (diplomă universitară sau de licență, master), precum și doctorat. studenți.
Taxa de școlarizare a programului
Burse și finanțare
Finanțări
Vă rugăm să scrieți coordonatorului pentru detalii suplimentare.